Amputáció utáni rehabilitáció


Az amputáció után a csonk szövetének kezdeti duzzanata (ödémája) várható. Ez a duzzanat a sebészi beavatkozást követő gyógyulás természetes folyamatának része és általában a műtét után néhány hétig tart. A varratok eltávolításáig a sebet csak lazán kötözik be. A csonkot semmiképp sem szabad elszorítani. Ügyelni kell a helyes testhelyzet kialakítására, hogy elkerülje az izmok rövidülését és az ízületek elmerevedését, amelyek a terápia későbbi szakaszában sok problémát okozhatnak. Valójában az amputált végtagot a lehető legjobban nyújtani kell. Semmi esetre sem szabad hajlított pozícióba - pl. párnára - helyezni, mivel így rövidülnek a csípőtáji izmok, és a csonk mobilitása később korlátozott marad. Érdemes már ebben az időszakban szakembert felkeresni, hogy minél sikeresebben lehessen protetizálni a végtagot. A helyes pozícionálás mellett a tornagyakorlatok is nélkülözhetetlenek, speciális csonktorna. A következő lépés a kompressziós terápia rugalmas pólyával (fáslival), kompressziós csonkharisnyával vagy szilikon linerrel, melynek kezdetét a kezelőorvos határozza meg. Ennek célja, hogy az ödémát tovább enyhítse, és előkészítse a csonkot az első protézis viselésére. A kompressziós terápiától várhatjuk, hogy jelentősen csökken a duzzanat, csillapodik a fájdalom, és mivel a csonk állandó nyomás alá kerül, felkészül a protézis viselésére. A csonktorna mellett célzott izomerősítésre is szükség van, hiszen cél a járóképesség, helyváltoztatás, önállóság visszaszerzése.

A műtét utáni teljes sebgyógyulási folyamatban a lágy lézer kezelés is nagy segítségünkre lehet, nálam személyesen kipróbálhatja ezt a kezelési lehetőséget is a safe laser 500 készülék formájában.

Ha elkészült az ideiglenes (majd a végleges) protézise, fontos a szakszerű felvétel és használat megtanulása, ebben szintén szakember segítségére lesz szükség! Ezt követően indul a rehabilitáció egy másik szakasza, amelyben a rehabilitáció középpontjában a páciens állás- és járásképességének helyreállítása áll, hogy mihamarabb visszailleszkedhessen megszokott környezetébe, aktív életet élhessen. Az izomfejlesztés, törzs-medencekontroll kialakítás, csonkedzés, proprioceptív tréning, protézistréning, járóiskola, koordinációs gyakorlatok, elesés tanítása és a hétköznapi helyzetek gyakorlása (kül- és beltéri viszonyokhoz adaptálódás) képezik a rehabilitációs program nagy részét.

Keressen bizalommal, érjük el együtt, hogy protézisét valóban viselni tudja!

Ocskó Nóra
6723 Szeged, Rózsa utca 4.

+36-20-3433272

ocsko.nora@gmail.com