Hegkezelés

Pontosan mi a heg és hogyan jön létre?

A heg egy meghatározott mélységű sérülés elkerülhetetlen eredménye. A heg egy kollagéndús pótszövet, ami pótolja az elpusztult szöveteket. Egy sérülés, operáció, laporoszkópos műtét, sugárzás vagy vérzés után jön létre. Nem csak bőrhegek vannak, hanem izom,- ín, és tokrepedés következtében is hegek alakulnak ki. A heggyógyulás során nagy mennyiségű kollagén termelődik, melynek feladata, hogy stabilizálja az adott területet, de soha nem lesz olyan stabil, mint az eredeti szövet. A heggyógyulás során termelődő kollagén olyan, mint a ragasztó, mindent "összetapaszt", ezzel próbálja csökkenteni a létrejövő instabilitást. 

Milyen típusú hegeket különböztetünk meg?

  • Közönséges hegek: fájdalommentes, nem húzódik, puha tapintatú, szépen gyógyult a bőrfelszínből nem emelkedik ki.
  • Hipertófiás hegek: vöröses színű, kemény tapintatú, a bőrből kiemelkedik, de nem nő túl az eredeti seben
  • Keloidos hegek: aranyló, sárgás, fehéres színű, kemény tapintatú, kiemelkedő heg, ami folyton növekszik, túlterjed a sérülés határain, fájdalmas tapintatú is lehet.
  • Atrófiás hegek: túl kevés kollagén termelődés következtében alakul ki, ezen a területen a bőr szétnyúlik, bemélyedés látható a helyén.
  • Kontraktúrás hegek: Feszes, behúzódó, korlátozza a mozgásokat, feszülő fájdalmakat okoz

Mindegyik típusú heg lenyúlik mélyen a bőr alá, a fasciális rétegbe és a mélyben sokkal nagyobb kiterjedésű, mint amit a bőr felszínén látunk belőle. A hegek a test bármely pontján okozhatnak mozgásbeszűkülést, fájdalmat vagy érzékenységet. Amennyiben, nem mozgunk, nem mobilizáljuk minden irányba az adott területet, a hegszövet a körülötte lévő kötőszövettel összenövéseket hoz létre. 

Miért is? Testünket fascia hálózza be, melyet leginkább úgy képzeljünk el, mint egy nagy pókhálót. Ez a háló kapcsolatban áll az izmainkkal, csontjainkkal, ízületeinkkel és belső szerveinkkel is. Ha ebben a rendszerben heg keletkezik, akkor az olyan, mintha onnan húznánk ezt a hálót, amely fájdalmat, húzódást válthat ki, akár távol a hegtől is. Szerencsére különböző manuális, lágy technikákkal, a feszültségek oldásával, tornával és keringésjavítással meg tudjuk előzni a mély összenövések kialakulását vagy a már meglévőeket hatékonyan kezelni. Sőt, sokszor az ödéma kezelésében is "besegít" a hegkezelés, hiszen az összenövések a nyirokutakat is szűkíthetik.

A hegekkel, akármennyire régiek is, foglalkozni kell velük. A hegszövet élő szövet, amely folyamatosan változik. Testünk egy jól felépített rendszer, a heg gyógyulása egy természetes folyamat, kollagénből épül fel ez is, viszont a szerkezete eltér az eredeti kötőszövetétől és már kevésbé rugalmas. A rostjai erősebbek és ellentétes irányúak, mint a normál kötőszövetben, később akadályozza a szövetek elcsúszását egymáson. Ez a folyamat vezet az összenövésekhez. 

Mi a kezelések célja?

Cél, hogy a keringés javuljon, ezáltal a heg egyre világosabb és puhább legyen. A heget és az esetleges összenövéseket, lágyrészek lazításával, hegmasszázzsal, fascia kezeléssel, flossingolással lazítjuk, és mobilizáljuk. Bizonyos idő elteltével több eszközzel is lehet segíteni a kezelést, ilyen például a kinesio tape, SMR labda vagy régi hegeknél akár a köpöly. 

Milyen a gyógyult heg?

A gyógyult heg nem húzódik, nem fáj, nem érzéketlen, nem duzzadt, könnyen mozgatható és nem okoz fájdalmat.