Műtétek utáni rehabilitáció

Bár erre sokan egyáltalán nem gondolnak, de ha már a beavatkozás előtt megkezdünk egyfajta felkészítő tornát, akkor sokkal hatékonyabb lesz a műtét utáni rehabilitációnk is. Ez segíthet nemcsak a fájdalom enyhítésében, de az izmok, szövetek "bejáratása", valamint állóképesség javítása egyfajta felkészítést jelent fizikailag és lelkileg is az elkövetkező műtéti időszakra. A megelőző gyógytorna segít, hogy a műtét után gördülékenyebben és gyorsabban regenerálódjunk.

Ha már műtét után van, legyen szó akár hasi vagy mozgásszervei műtétről, fontos a megfelelő rehabilitáció. A rehabilitációt segítő gyógytorna sokféle lehet, mindig a beavatkozástól és egyéni állapottól függ.

Miért fontos a gyógytorna hasi műtétek után is?

A hagyományos hasi műtétek során a vágást követően az izmokat vagy széthúzzák, vagy átvágják, így komoly traumán esnek át. Előfordulhat a műtét során, hogy az izmokat túlnyújtják mikroszakadások keletkezhetnek, amelyek hegesedéssel gyógyulnak, a hegszövetek pedig az izmokat rugalmatlanabbá teszik. Egy ilyen beavatkozás után a rehabilitáció hosszú hónapokig eltarthat, nem megfelelően módon végezve pedig akár derékfájás is kialakulhat.

Mozgásszervi műtét után a rehabilitáció célja, a lehetőség szerinti legjobb ízületi mozgáshatárok elérése, az ízület körüli izmokkal való stabilizálás. A megváltozott ízületi helyzet hatással van a testtartásra is, aminek korrekcióját szintén beépítjük a rehabilitációs programba. Egy alsó végtagi műtét után például kiemelt fontosságú a stabil járási kép, a biztonságos lépcsőzés és egy megfelelő járási terhelhetőség kialakítás. A biztonságos járás elérése érdekében a járási tréning mellett, a koordináció, az egyensúlyozás, a stabilizáció gyakoroltatása is nagy szerepet kap a gyógytornában.

A megfelelő szöveti gyógyulás hegkezeléssel, lágy lézer terápiával, az érintett izmok nyújtásával, erősítésével segíthető elő.


Ocskó Nóra

6723 Szeged, Rózsa utca 4.

+36-20-3433272

ocsko.nora@gmail.com