Otago tréning

Ne engedje, hogy korából adódó fizikai korlátai uralják az életét, tegyen ellene! Az aktivitás, mobilitás és a funkcionális képességek csökkenése a biztonságérzet elvesztésével jár együtt, ezzel együtt beszűkülnek a közösségi kapcsolatok, ez a folyamat a testi, lelki leépüléshez vezethet. A kevesebb mozgás (főleg a mostani vírusos "maradjunk otthon" időkben) felgyorsítja az idősödő emberekben a csontritkulást, a csontok szilárdsága csökken, ezzel párhuzamosan pedig csökken testszerte az izomtömeg és az izomerő. Mindezek következtében a járás, testtartás instabillá válhat, ez egyensúlyvesztéssel jár, ami megnöveli az esések kockázatát, akár megháromszorozódik az esések, törések száma. Az OTAGO tréning csökkenti az esések számát, úgy, hogy növeli az izomerőt és fejleszti az egyensúlyt. Hatásosan csökkenti az idős emberek eleséseinek a számát.

Az Otago mozgásprogramot az új-zélandi Otago Orvosi Egyetemen végzett kutatások, tesztelések alapján fejlesztették ki, és kizárólag Otago-trénerek oktathatják. A betanított gyakorlatokat célszerű minimum hetente háromszor elvégezni. Otago- trénerként megtanítom a feladatokat, amit otthon önállóan is gyakorolhat.

A torna program része a bemelegítés, az erősítő gyakorlatok, az egyensúlyozó gyakorlatok álló helyzetben, a nyújtó gyakorlatok és a séta. 

Ocskó Nóra- Otago tréner gyógytornász

Ocskó Nóra

6723 Szeged, Rózsa utca 4.

+36-20-3433272

ocsko.nora@gmail.com