Dorn terápia

Manuális korrekciós technika az ízületek területén. Elsődleges szempontja a fiziológiás strukturális viszonyok visszaállítására való törekvés. Minden esetben a test egyensúlyi helyzetének, statikai viszonyainak rendezésére, helyreállítására illetve javítására törekszünk. A kezelés alkalmával az aszimmetriák, az ízületi blokádok megszüntetése, vagy csökkentése a célunk. Minden kezelés az alsó végtagok megállapított hosszkülönbségének korrigálásával kezdődik, mert csak egy fiziológiás alap megteremtése után lehet elkezdeni a gerincoszlop kezelését, a csigolyák korrekcióját.

A terápia alkalmazásakor szerepet kap:

- az ízületek korrekciója

- az izomzat lazítása

-a meridiánok kezelése ( a meridiánokon található akupresszúrás pontokra gyakorolt nyomás miatt

-a csigolyákhoz tartozó belső szerveknél a nem megfelelő ideg- és energia ellátás javítása

- pszichés működés javítása, befolyásolása

A csigolya blokád kifejti hatását az adott csigolyával szegmentális összeköttetésben álló belső szervre, illetve a gerinc mentén futó meridiánok energiakeringésére is. A blokád feloldásával ennek a kettő, a gerincoszlophoz közvetett formában kapcsolódó területnek a működését is lehetőség van jótékonyan befolyásolni.

A terápiához minden esetben hozzá tartoznak az egyénre szabott önkorrekciós gyakorlatok. Egyrészt a kezelés közben és utána, másrészt a páciens által önállóan, lehetőség szerint naponta. A terápia így még komplexebbé válik, hiszen nem csupán a kezelés alkalmával végzett korrekciók kapnak hangsúlyos szerepet.

Dorn terápia hatékonysága tovább fokozható egy, a kezelés előtt vagy után végzett Breuss masszázzsal. A két egymástól teljesen független terápia a gyakorlatban nagyon jól kiegészíti egymást. Ezek alkalmazásának sorrendje általában a páciens általános mozgásszervi állapotától függ. Csigolyák korrekciója előtt alkalmazott masszázs segíti a paravertebrális izomzat relaxációját, a gerincoszlop nyújtásával a porckorongok tehermentesítése érhető el, valamint lehetőség van a szövetek átmelegítésére, előkészítésére a masszázst követő korrekciókhoz. Dorn terápiát követően alkalmazott masszázzsal pedig a korrekciók utáni regeneráció gyorsítható.


https://www.gyogytornaszeged.com/breuss-masszazs