Ízületi fájdalom, kopásos betegségek esetén

Az ízületi betegségek, a különféle kopások és gyulladások a felnőtt lakosságának több mint egyharmadát érintik és gyakran okoznak a mindennapokat megkeserítő fájdalmat, mozgáskorlátozottságot. Számtalan porcvédő és porcépítő készítmény kapható, de a tudomány mai állása szerint az egyszer már elkopott porc sajnos semmilyen tablettával nem építhető vissza. Néhány évtizeddel ezelőtt az ízületi problémák elsődleges gyógymódja a pihentetés volt. Gyakran hetekre rögzítették a sérült végtagot, tilos volt mozgatni, erőltetni a fájó testrészt. Mára jelentősen megváltozott az orvostudomány álláspontja, és általánosan elfogadottá vált az a szemlélet, hogy amikor csak lehetséges, az esetleges gyógyszeres fájdalomcsillapítás és/vagy gyulladáscsökkentés mellett a rehabilitáció legfőbb eszköze a mozgásterápia. Ha a szakorvos diagnosztizálta a porckopást, minél hamarabb forduljunk gyógytornászhoz. Speciális, személyre szabott és akár otthon is végezhető gyakorlatsorokkal az esetek nagy részében megállítható a porc további kopása, és akár tünetmentessé is tehető a betegség.  A mozgásterápia első lépése mindig a porckopás okának felderítése, hisz ha nem szüntetjük meg a kiváltó okot, a betegség a rehabilitációt követően igen hamar visszatér. Általában az ízület helytelen terhelése (rossz testtartásból vagy hibás mozgásmintákból adódó túlterhelés) vezet a kopásos folyamatok beindulásához. Ezt követően a mozgásterápia fő célja az ízület anyagcseréjének serkentése mellett, a környező izmok célzott erősítése, ily módon az izomzat képessé válik arra, hogy a terhelés egy részét levegye a sérült ízületről.

Kiegészítő terápia lehet a kinezio tape, amely megfelelő technikával felhelyezve tehermentesíti az ízületet, ugyanakkor nem akadályozza annak szabad mozgását, ily módon jelentősen csökkennek a mozgással járó fájdalmak és felgyorsulhat a gyógyulás folyamata. Ám ez önmagában, mozgásterápia nélkül kevés a gyógyuláshoz.

Másik nagyszerű kiegészítő terápia lehet a lézer kezelés safe laser készülékkel. A gyógyászatban használt lézerfény képes az élő szervezet sejtjeiben olyan biokémiai hatásokat indukálni, melyek hozzásegítik a beteg ízületet a gyógyuláshoz, miközben csökkentik a gyulladást, és csillapítják a fájdalmat. Tudjuk, hogy szervezetünkben minden sejt-szinten dől el, azaz, kizárólag akkor lehetünk egészségesek, ha sejtjeink anyagcseréje optimális! Az ízületi fájdalom lézeres kezelése pedig pontosan a sejtszintű anyagcserét optimalizálja! Az orvosi lézer azonban a sejtekre gyakorolt direkt hatás mellett kooperatív hatással is bír. Ennek eredményeként pedig javul az adott sejt környezetében lévő többi sejt tápanyag felvétele, regenerációja is! Ám ez a kiegészítő terápia önmagában, mozgásterápia nélkül szintén nem elég a gyógyuláshoz.

Ocskó Nóra

6723 Szeged, Rózsa utca 4.

+36-20-3433272

ocsko.nora@gmail.com